
ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ
(Υπόθεση Αρ.855/01)
15 Απριλίου, 2003
[ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, Δ/στής]
ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 146 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
MAΡΙΝΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΥ,
Αιτητής
ν.
ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ,
Καθ΄ων η αίτηση
------------------------
Α. Κωνσταντίνου για τον Αιτητή.
Μ. Τριανταφυλλίδης για τους Καθ΄ ων η αίτηση.
Ι. Νικολάου για το ενδιαφερόμενο πρόσωπο.
-----------------------
Α Π Ο Φ Α Σ Η
Η προσφυγή αφορά στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) ημερομηνίας 31.7.01, για διορισμό του Μ. Μεταξά στη μόνιμη θέση Διευθυντή Τουρισμού, Τμήμα Προβολής, αναδρομικά από 3.1.00.
Ο αιτητής, υποψήφιος και ο ίδιος, προβάλλει κατά πρώτο ιδιαιτέρως σοβαρό ισχυρισμό για παραπλάνηση του Διοικητικού Συμβουλίου και, κατ΄ επέκταση, για ελλιπή έρευνα και ενδεχόμενο πλάνης σε σχέση με την πείρα του ενδιαφερομένου προσώπου, ως απαιτούμενου προσόντος. Αυτό, στη βάση των πιο κάτω δεδομένων:
- Κατά το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης, μεταξύ άλλων, είναι απαραίτητο προσόν,
"Δεκαετής τουλάχιστον πείρα σε υπεύθυνη θέση σε θέματα σχετικά με τις αρμοδιότητες του Οργανισμού ή/και με τα καθήκοντα της θέσης, από την οποία πενταετής τουλάχιστον υπηρεσία σε διευθυντικά/εποπτικά καθήκοντα που να περιλαμβάνουν προγραμματισμό, οργάνωση, καθοδήγηση και συντονισμό εργασιών."
"Τhis is
to certify that Michael Metaxas has been employed by MEMRB International from 1985 – 1996.During this period Michael has taken various assignments in Cyprus and overseas affiliates in the Middle East and Eastern Europe. Michael has worked in project management and later as country manager, performing whatever duties were assigned to him in a competent manner.
We believe that he will be a valuable asset in a general management/administration and marketing related position".
Kαι, στη συνέχεια, νέα βεβαίωση του ιδίου, ημερομηνίας 3.5.99, ως εξής:
"Κατά την διάρκεια της εντεκάχρονης εργοδότησης του με το ΚΕΜΑ (1985-1996), ο Μιχάλης Μεταξάς κατείχε αριθμό διευθυντικών θέσεων.
Μεταξύ άλλων διετέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα Γενικός Διευθυντής των γραφείων του Οργανισμού στη Σαουδική Αραβία (Ριάντ), την Αίγυπτο (Κάϊρο), στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Ντουπάι) και στη Ρουμανία (Βουκουρέστι).
Στα διευθυντικά του καθήκοντα συμπεριλαμβάνονταν τόσο η εσωτερική διεύθυνση (διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, προγραμματισμός, οργάνωση και συντονισμός εργασιών, οικονομικά και διοικητικά θέματα κ.α.) όσο και η εξυπηρέτηση των ερευνητικών αναγκών των πελατών του Οργανισμού (σχεδιασμός, διεξαγωγή, παρουσίαση αποτελεσμάτων κ.α.).
Επιπρόσθετα, βασική πτυχή των αρμοδιοτήτων του ήταν και η προβολή ως επίσης και προώθηση των υπηρεσιών του Οργανισμού.
Ο Μιχάλης Μεταξάς εκτέλεσε τα ως άνω αναφερόμενα στο ακέραιο με υπευθυνότητα και αφοσίωση."
"I understand that Mr. Michalis Metaxas, in support of his application for a position at your esteemed organization, has submitted a letter of recommendation, dated 3.5.99 and signed by Nicos Papagregoriou, one of our Department Heads.
I would like to categorically state that the said recommendation letter submitted by Mr. Metaxas does not represent an accurate and true account of Mr. Metaxas' record in the company, nor the circumstances of his leaving MEMRB International.
I am at your disposal should you wish to contact me for any clarifications".
"Τhis is in response to your request for clarification (dated 23.12.99) regarding my letter to Mr. Erotocritou on 22nd December.
In accordance with Law 24/67, Article 8, we hereby provide information that is related to Mr. Metaxas΄ roles and respo
nsibilities during the period he was employed by MEMRB International.Mr. Metaxas was hired as a research executive and when he left our company his official grade at Head Office was still research executive – the position given to most entry-level staff with a University degree.
Mr. Metaxas was initially used as a travelling executive, visiting countries such as Saudi Arabia and Egypt to organize and execute fieldwork. At no time did he hold general management positions in these countries.
As for the post in the UAE, Mr. Metaxas was appointed Manager – MEMRB UAE (September 1990), while retaining his official grade of Research Executive in MEMRB Ltd. We decided to replace Mr. Metaxas as Manager of MEMRB UAE in August 1993.
Mr. Metaxas returned to his role at Head Office as research executive and was later (in 1995) temporarily assigned the role of Operations Manager – Retail Audits in Romania, reporting to the local office manager, while still retaining his official grade in the company of research executive.
The role of Operations Manager is concerned primarily with the organization and management of fieldwork.
On July 22, 1996 we decided to eliminate Mr. Metaxas΄ overseas position, and terminated his employment in the company".
"Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα επιθυμώ όπως σας αναφέρω τα ακόλουθα:
Οι ισχυρισμοί που ο κ. Ν. Ρωσσίδης προβάλλει στην επιστολή του είναι τόσο ανακριβείς όσο και σε πολλές περιπτώσεις αναληθείς.
Είναι εμφανής η προσπάθεια που ο κ. Ρωσσίδης καταβάλλει να υποβαθμίσει τη συμβολή και το έργο που διετέλεσα ως διευθυντικό στέλεχος του ΚΕΜΑ επί σειρά ετών. Το πράττει αυτό αλλοιώνοντας ιστορικά στοιχεία τα οποία και βρίσκονται φυλαγμένα στα αρχεία του Οργανισμού και αφορούν το άτομο μου σε σχέση με τα διευθυντικά μου καθήκοντα, αρμοδιότητες και ευθύνες.
Ο κ. Ρωσσίδης κακόβουλα και με σκοπιμότητα ή και υποβολιμαία προβαίνει σε διαστρέβλωση των πραγματικών γεγονότων με στόχο να πλήξει το διορισμό μου στον ΚΟΤ για εξυπηρέτηση συμφερόντων και σκοπών που δεν μπόρεσα μέχρι σήμερα να κατανοήσω. Είναι φανερόν ότι ο κ. Ρωσσίδης δεν κινήθηκε από αγνά ελατήρια για το καλό του Κ.Ο.Τ.
Η πραγματικότητα όσον αφορά το διευθυντικό ρόλο μου στο ΚΕΜΑ ως επίσης και τα καθήκοντα αλλά και οι ευθύνες που μου είχαν επίσημα ανατεθεί είναι αυτή που φαίνεται στην αίτηση μου και αναφέρεται ξεκάθαρα και αναμφισβήτητα στην επίσημη συστατική επιστολή που το ΚΕΜΑ μου παραχώρησε μετά τη διακοπή της συνεργασίας μας.
Πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων περί του λόγου το αληθές υπάρχουν τόσο στην κατοχή μου όσο και στα επίσημα αρχεία του ΚΕΜΑ.
Για το περιεχόμενο της πιο πάνω επιστολής επιφυλάττω πλήρως όλα τα δικαιώματα μου εναντίον του κ. Ρωσσίδη".
"Το Συμβούλιο προέβη στη συνέχεια στην αξιολόγηση των υποψηφίων και μελέτησε διεξοδικά και σε βάθος όλα τα ενώπιον του ουσιώδη στοιχεία και δεδομένα. Ειδικότερα:
(α) έλαβε υπόψη τα καθήκοντα και τις ευθύνες της θέσης του Διευθυντή Τουρισμού και τα απαιτούμενα γι΄ αυτήν προσόντα όπως διαλαμβάνονται στο Σχέδιο Υπηρεσίας της θέσης,
(β) μελέτησε διεξοδικά και σε βάθος τα ακαδημαϊκά και άλλα προσόντα ενός εκάστου των 5 υποψηφίων όπως αυτά αναφέρονται στις αιτήσεις και στα συνημμένα σ΄αυτές έγγραφα και βιογραφικά σημειώματα,
και κατέληξε ότι όλοι οι υποψήφιοι είναι προσοντούχοι με βάση το Σχέδιο Υπηρεσίας. ΄Οσον αφορά την πολύ καλή γνώση της Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας το Συμβούλιο ικανοποιήθηκε ότι όλοι οι υποψήφιοι κατέχουν το προσόν αυτό".
Δεν αμφισβητείται και πάντως αυτή είναι η πραγματικότητα ως ζήτημα αριθμητικής, πως χωρίς συνυπολογισμό πείρας του ενδιαφερομένου προσώπου από την υπηρεσία του στο ΚΕΜΑ δεν συμπληρωνόταν η πενταετής τουλάχιστον "σε διευθυντικά/εποπτικά καθήκοντα που να περιλαμβάνουν προγραμματισμό, οργάνωση, καθοδήγηση και συντονισμό εργασιών". Θέτει συνεπώς ο αιτητής ζήτημα ανυπαρξίας έρευνας η οποία, ενόψει των δεδομένων, όλων συναρτημένων προς το πραγματικό καθεστώς του ουσιώδους χρόνου, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πλάνης. Επικαλούνται συναφώς ως όμοια στην ουσία της την περίπτωση Χρύσανθου Κωνσταντίνου ν. Συμβουλίου Αμπελουργικών Προϊόντων (1992) 3 ΑΑΔ 228. Εκεί, στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα του Υπουργείου Παιδείας μετά το διορισμό, τα οποία και τέθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου, έδειχναν πως ο διορισθείς δεν περιλαμβανόταν στους αποφοίτους της Ιδιωτικής Σχολής Μέσης Παιδείας, απολυτήριο της οποίας είχε παρουσιάσει ενόψει σχετικής απαίτησης του σχεδίου υπηρεσίας. Αποφασίστηκε από την Ολομέλεια πως το υλικό που προσκομίστηκε, ως αρρήκτως συνυφασμένο με το
πραγματικό καθεστώς κάτω από το οποίο έγινε ο διορισμός, δεν μπορούσε να αγνοηθεί και πως ενόψει της πιθανολόγησης πλάνης εστοιχειοθετείτο λόγος ακυρότητας.Με την αγόρευση για τους καθ΄ων η αίτηση, αποδίδεται στο Διοικητικό Συμβούλιο κρίση πως δεν χρειαζόταν περαιτέρω έρευνα και πως το ενδιαφερόμενο πρόσωπο κατείχε το επίμαχο προσόν, όπως το θέτουν, "αφού μελέτησαν κατά την επανεξέταση του θέματος της πιο πάνω θέσης όλα τα σχετικά έγγραφα (περιλαμβανομένης και της αλληλογραφίας με τον κ. Ρωσσίδη του ΚΕΜΑ)
". Το ενδιαφερόμενο πρόσωπο προσθέτει στη δική του αγόρευση εκτιμήσεις αναφορικά με το τι προκύπτει από την αντιπαραβολή και τη μελέτη των εγγράφων, τονίζει τις διευκρινίσεις που ο ίδιος έδωσε και επικαλείται, ως επιλύσασα το θέμα μετά από συζήτηση, εξέταση και έρευνα, την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ημερομηνίας 30.12.99. Περαιτέρω, βλέπει διαφορές της παρούσας από την περίπτωση της Χρύσανθος Κωνσταντίνου (ανωτέρω). Επειδή εκεί το έγγραφο που δημιούργησε τις αμφιβολίες προερχόταν από το Υπουργείο Παιδείας ως την "αρμόδια και επίσημη αρχή". Ενώ, εν προκειμένω, τα στοιχεία προήλθαν από "ένα ιδιωτικό οργανισμό" από τον οποίο επίσης προέρχονταν και όσα θεμελίωναν την κατοχή του προσόντος. Και, περαιτέρω, επειδή εδώ δεν ενδιαφέρουν τα ακαδημαϊκά προσόντα όπως στην Χρύσανθος Κωνσταντίνου, αλλά η πείρα. Σημειώνω και τους παράλληλους ισχυρισμούς του ενδιαφερομένου προσώπου. Δεν ήταν έργο του Διοικητικού Συμβουλίου η διεξαγωγή έρευνας αφού δεν υπήρχαν υπόνοιες πως τα έγγραφα που προσκόμισε ήταν πλαστά. Οι επιστολές του Ν. Ρωσσίδη ήταν μεταγενέστερες του ουσιώδους χρόνου και δεν μπορούσαν να συνυπολογιστούν. Η αξιολόγηση "των στοιχείων ή και πληροφοριών ή και οτιδήποτε άλλο μπορεί να έχει σχέση με την πλήρωση κενής θέσης, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του διορίζοντος οργάνου".Δεν διακρίνω οτιδήποτε που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως διαφορά στην ουσία μεταξύ της παρούσας και της υπόθεσης Χρύσανθος Κωνσταντίνου. Η βάση πάνω στην οποία το ενδιαφερόμενο πρόσωπο κρίθηκε προσοντούχος τέθηκε υπό σοβαρή αμφισβήτηση. Η αμφισβήτηση προερχόταν από τον ίδιο το διευθυντή των τότε εργοδοτών του, ως των κατ΄εξοχήν γνωριζόντων το θέμα. Δεν είναι έργο του Δικαστηρίου η πρωτογενής διάγνωση της αλήθειας και ήταν καθήκον του Διοικητικού Συμβουλίου να επιληφθεί της καταγγελίας, να την ερευνήσει και να καταλήξει σε κρίση. Δεν διεξάχθηκε έρευνα οποιασδήποτε μορφής και ουσιαστικά το ζήτημα παρέμεινε αιωρούμενο. Στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να έστρεψε καν την προσοχή του το Διοικητικό Συμβούλιο προς την κατεύθυνση του ξεκαθαρίσματος της κατάστασης αφού, όπως έχουμε δει, δεν αναφέρθηκε στις επιστολές του Ν. Ρωσσίδη κατά τη διαμόρφωση της τελικής του κρίσης. Υπάρχει ενδεχόμενο πλάνης, αυτή αφορά στα πράγματα που συνέθεταν το καθεστώς του ουσιώδους χρόνου και στοιχειοθετείται λόγος ακυρότητας.
Ο αιτητής συζήτησε δυο ακόμα ζητήματα. Το ένα αφορά στη διαπιστωθείσα από το Διοικητικό Συμβούλιο ως υπεροχή του ενδιαφερομένου προσώπου σε πείρα, που ήταν και ο λόγος για τον οποίο κρίθηκε ως ο καταλληλότερος. Η σύγκριση των δυο με αναφορά στην πείρα, προϋποθέτει γνώση της φύσης της πείρας του ενδιαφερομένου προσώπου και θα εναπόκειται στο Διοικητικό Συμβούλιο να επανεκτιμήσει ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας που θα πρέπει να διενεργήσει. Οποιαδήποτε κρίση εκφραζόταν τώρα, θα ήταν υποθετική.
Το δεύτερο ζήτημα αφορά στο μεταπτυχιακό προσόν του αιτητή. ΄Ομοιας βαρύτητας μεταπτυχιακό από την άποψη του επιπέδου του, είχε και το ενδιαφερόμενο πρόσωπο αλλά ο αιτητής υποστηρίζει πως θα έπρεπε να τύχει κάποιας πίστωσης για το δικό του, με το ακόλουθο σκεπτικό: Για τους εξωτερικούς υποψήφιους, όπως ήταν το ενδιαφερόμενο πρόσωπο, απαιτείτο πρώτο ακαδημαϊκό δίπλωμα και μεταπτυχιακό, ως βασικά προσόντα. Για τους υποψήφιους που ήδη βρίσκονταν στην υπηρεσία, όπως ο ίδιος, χρειαζόταν μόνο πρώτο πανεπιστημιακό δίπλωμα. Επομένως, το μεταπτυχιακό του ως πρόσθετο στη δική του περίπτωση, εφόσον κρινόταν ως σχετικό, θα έπρεπε να συνυπολογιστεί ως κάποιας αξίας. Καταλογίζει στο Διοικητικό Συμβούλιο παράλειψη κρίσης ως προς τη σχετικότητα και, αναλόγως, συμπερίληψής του
στα στοιχεία κρίσης.Δεν θα συμφωνούσα πως στοιχειοθετείται και ως προς αυτά λόγος ακυρότητας. Το μεταπτυχιακό του αιτητή βρισκόταν ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου και κατά το τεκμήριο της κανονικότητας λήφθηκε υπόψη. Πολύ περισσότερο όταν ρητά σημειώνεται στα πρακτικά πως εξετάστηκαν όλα τα στοιχεία και δεδομένα του ουσιώδους χρόνου ενώ η επιλογή του ενδιαφερομένου προσώπου δεν έγινε με αναφορά σε υπεροχή του στα προσόντα. Κατά την έκταση δε που το επιχείρημα εκλαμβάνει πως θα έπρεπε να αναγνωριστεί στον αιτητή προβάδισμα έναντι του ενδιαφερομένου προσώπου με αναφορά στα προσόντα, είναι στη ρίζα του αβάσιμο. Το σχέδιο υπηρεσίας προβλέπει πως η κατοχή του μεταπτυχιακού από υποψήφιο που ήδη βρίσκεται στην υπηρεσία θα αποτελεί πλεονέκτημα "μεταξύ των ίδιων
των υπαλλήλων". Εδώ δεν τίθεται τέτοιο θέμα και στην ουσία ο αιτητής διεκδικεί υπεροχή στα προσόντα, ενώ τα προσόντα και των δυο, κατά την καλύτερη για τον αιτητή εκδοχή, είναι όμοιου βάρους. Η ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα που καθιστούν τον καθένα από τους δυο υποψήφιους δεν θα ήταν δυνατό να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα. Διαφορετική προσέγγιση, των ακαδημαϊκών προσόντων όντων όμοιου βάρους, θα απέληγε σε αναγνώριση προβαδίσματος υπέρ του αιτητή επειδή ήταν εσωτερικός υποψήφιος.Η προσφυγή επιτυγχάνει για τους λόγους που έχω υποδείξει, με έξοδα. Η προσβαλλόμενη απόφαση ακυρώνεται.
Γ. Κωνσταντινίδης, Δ.
ΜΣι.C:\My Documents\2003\part4\855-01.doc
cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο