
ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΦΟΥ
ΕΝΩΠΙΟΝ: Χρ. Μίτλεττον, Ε.Δ.
Θανατική Ανάκριση αρ. 35/2021
Έρευνα προς εξακρίβωση των αιτιών θανάτου της ΣΒΕΤΛΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ τέως από την Πάφο, που έγινε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, ενώπιον Θανατικού Ανακριτή
Ημερομηνία: 02 Ιανουαρίου 2025
Σ. Χρυσοστόμου, για την Αστυνομία
Καμία εμφάνιση, για την οικογένεια της θανούσης
Π Ο Ρ Ι Σ Μ Α
1. Η ανάκριση διεξήχθη στην Επαρχία Πάφου την 10.12.2024, σύμφωνα με τον περί Θανατικών Ανακριτών Νόμο Κεφ.153, με σκοπό να διακριβωθούν τα πραγματικά αίτια του θανάτου του πιο κάτω προσώπου, ο οποίος αναφέρθηκε ως αφύσικος θάνατος:
ΣΒΕΤΛΑΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, τέως από την Πάφο, αρ. ταυτότητας: [], με ημερομηνία γέννησης την [].
2. Την 24.09.2024 επιδόθηκε κλήση μάρτυρος προς την Ε. Γ., θυγατέρα της θανούσης και αναφερόμενη ως η πλησιέστερη συγγενής, για να παραστεί στη θανατική ανάκριση. Παρά τη σχετική ειδοποίηση, δεν υπήρξε εμφάνιση.
3. Την 10.12.2024, ημερομηνία κατά την οποία είχε παραμείνει για εξέταση η υπόθεση, προχώρησα στη λήψη μαρτυρικού υλικού για την υπόθεση.
4. Ενώπιον του Δικαστηρίου κατατέθηκε το ακόλουθο μαρτυρικό υλικό (δέσμη Τεκμήριο Α), που αποτελεί και το σύνολο του μαρτυρικού υλικού, και το οποίο δεν έτυχε αμφισβήτησης:
3.1. Κατάθεση του Αστ.1574 Κ. Αντωνίου (Κ.18), αποτελούμενη από ένα φύλο που περιέχει μία σελίδα.
3.2. Κατάθεση του Αστ.2482 Χρ. Σάββα (Κ.15), αποτελούμενη από ένα φύλο που περιέχει μία σελίδα.
3.3. Κατάθεση του Αστ.3033 Π. Σάββα (Κ.20), αποτελούμενη από ένα φύλο που περιέχει μία σελίδα.
3.4. Κατάθεση του Αστ.2081 Ε. Μαραθεύτη (Κ.19), αποτελούμενη από ένα φύλο που περιέχει μία σελίδα.
3.5. Μεταθανάτια ιατροδικαστική έκθεση από τους ιατροδικαστές Δρ. Α. Παπέττα και Δρ. Ορθόδοξο Ορθοδόξου, κατόπιν νεκροψίας και νεκροτομής ημερομηνίας 18.08.2021 μαζί με γνωμοδότηση του Δρ. Ανδρέα Μαρνερίδη (Κ.17), αποτελούμενα συνολικά από δέκα φύλα που περιέχουν δέκα σελίδες.
3.6. Κατάθεση της Ε. Γ., ημερομηνίας 18.08.2021 (Κ.9) αποτελούμενη από ένα φύλο που περιέχει μία σελίδα.
3.7. Κατάθεση της Ε. Γ., ημερομηνίας 16.08.2021 (Κ.4) αποτελούμενη από ένα φύλο που περιέχει μία σελίδα.
3.8. Δέσμη αποτελούμενη από βεβαίωση θανάτου ημερομηνίας 13.08.2021 (Κ1), ένα φύλο που περιέχει μία σελίδα.
3.9. Φωτογραφικό υλικό που περιέχεται σε δέσμη από 28 φύλα που περιέχουν 26 αριθμημένες φωτογραφίες (Κ.16).
5. Από τη μελέτη όλου του πιο πάνω αναφερόμενου μαρτυρικού υλικού δεν κρίθηκε ως αναγκαία η αναζήτηση επιπλέον μαρτυρίας είτε από τα πρόσωπα που έδωσαν ήδη μαρτυρία είτε από οποιαδήποτε άλλα πρόσωπα.
6. Μέσα από το μαρτυρικό υλικό που τέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου, προκύπτουν τα εξής γεγονότα, με την χρονολογική τους σειρά:
6.1. Την 13.08.2021 περί ώρα 08:20, ενώ η Σβετλάνα Γεωργίου βρίσκονταν στην οικία της με τον σύζυγό της και τη μία από τις θυγατέρες της, ηλικίας 16 ετών, στην οδό [], στην Πάφο, αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Εκεί, η επί καθήκοντι ιατρός του ΤΑΕΠ Πάφου Δρ. Ελένη Πορφυριάδου διαπίστωσε τον θάνατό της και την ίδια ημέρα, ώρα 10:13 εξέδωσε σχετική βεβαίωση θανάτου.
6.2. Την 16.08.2021 περί ώρα 09:45 η μεγαλύτερη θυγατέρα της θανούσης, Ε. Γ., η οποία βρίσκονταν στην Αγγλία, έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία, αναφέροντας πως την 02.08.2021 είχε ενημερωθεί πως οι γονείς της ήταν θετικοί στον ιό Covid-19. Από την καθημερινή επαφή που είχαν, η ενημέρωση που είχε ήταν πως η κατάσταση της μητέρας της επιδεινώνονταν σταδιακά. Την 12.08.2021 της ανέφεραν ότι η μητέρα της ήταν άσχημα, είχε πολύ χαμηλό οξυγόνο και δεν ένιωθε καλά, ωστόσο δεν ήθελε να πάει στο νοσοκομείο. Την 13.08.2021 και περί ώρα 08:20, όταν ο πατέρας της ξύπνησε τη μητέρα της, είδε πως εκείνη δεν ήταν καθόλου καλά, κλήθηκε ασθενοφόρο και τη μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όπου όμως διαπιστώθηκε πως ήταν νεκρή. Η μάρτυρας επέστρεψε από την Αγγλία την 14.08.2021 και ανέλαβε τη διαδικασία διότι ο πατέρας της ήταν και εκείνος θετικός στον Covid-19. Η μητέρα της, όπως αναφέρει, δεν έπασχε από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Ο προσωπικός ιατρός της θανούσης ήταν ο Ν. Π., ο οποίος ήταν ενήμερος. Εκφράστηκε η επιθυμία να γίνει νεκροψία, για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία θανάτου.
6.3. Την 16.08.2021 ο Αστ.1574 με άλλα μέλη της Αστυνομίας μετέβησαν στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου όπου, αφού επιθεώρησαν τη σορό της θανούσης, διαπίστωσαν πως αυτή δεν έφερε τραύματα ή εξωτερικές κακώσεις που να υποδηλώνουν οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια. Ενημερώθηκε η επί καθήκοντι ιατροδικαστής Δρ. Αγγελική Παπέττα, η οποία όρισε ημερομηνία νεκροψίας και νεκροτομής.
6.4. Την 17.08.2021 ώρα 21:12 έγινε αναφορά προς θανατικό ανακριτή και εκδόθηκε διάταγμα για μεταθανάτια εξέταση.
6.5. Την 18.08.2021 ώρα 12:15 ο Αστ.2081 μετέβη στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου μαζί με την Ε. Γ., η οποία αναγνώρισε τη σορό της μητέρας της ως το νεκρό πρόσωπο στο οποίο θα γίνονταν η νεκροτομή, και έδωσε σχετική κατάθεση. Μετέπειτα, μεταξύ των ωρών 13:30-14:30, στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, διενεργήθηκε νεκροτομή από τους Δρ. Αγγελική Παπέττα και Δρ. Ορθόδοξο Ορθοδόξου. Κατά τη διάρκεια της νεκροτομής παραλήφθηκαν τεκμήρια ιστοτεμάχια από ζωτικά όργανα (καρδιά, πνεύμονες, σπλήνα, ήπαρ, νεφρά και εγκέφαλο), τα οποία παραδόθηκαν στον Αστ.2081, που ήταν παρών κατά τη νεκροτομή, και τα οποία παρέδωσε στον Αστ.1574 που προέβη στην ασφαλή φύλαξή τους, ο Αστ.2081 έδωσε σχετική κατάθεση. Ο Αστ.2482, φωτογράφος, που ήταν παρών κατά τη νεκροτομή, έβγαλε 26 φωτογραφίες, καθ’ υπόδειξη των ιατροδικαστών, και στη συνέχεια προέβη σε ανάλογη διαχείρισή τους, δίδοντας σχετική κατάθεση. Οι ιατροδικαστές εξέδωσαν πιστοποιητικό σχετικά με τη διενέργεια της νεκροτομής, επιφυλάσσοντας το πόρισμά τους, εν αναμονή και των εργαστηριακών εξετάσεων.
6.6. Την 19.08.2021 και ώρα 12:38 εκδόθηκε διάταγμα ταφής της θανούσης.
6.7. Την 26.08.2021 και περί ώρα 07:30, ο Αστ.1574 παρέδωσε τα τεκμήρια (ιστοτεμάχια από ζωτικά όργανα) στον Αστ.3033 για να τα μεταφέρει στο ιστοπαθολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για επιστημονικές εξετάσεις, αμφότεροι δίδοντας σχετική κατάθεση.
6.8. Κατά τη νεκροψία, δεν είχαν διαπιστωθεί ιατροφαρμακευτικοί χειρισμοί ή κακώσεις. Κατά τη νεκροτομή, διαπιστώθηκαν τα εξής:
Κεφαλή: από τα μαλακά μόρια της κεφαλής και από τα οστά του κρανίου, ουδεμία κάκωση ή παθολογοανατομική αλλοίωση μακροσκοπικώς παρατηρήθηκε. Μετά τη διάνοιξη του θόλου του κρανίου, την επισκόπηση και τις διατομές του εγκεφάλου, παρατηρήθηκε εικόνα εγκεφαλικού οιδήματος και συμφόρησης των αγγείων του εγκεφάλου. Τα αγγεία της βάσης του εγκεφάλου παρουσίαζαν ήπιου βαθμού αθηρωματικές αλλοιώσεις. Ιστολογικά, στις τομές στον εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίτιδα, δεν παρατηρήθηκαν ουσιώδεις αλλοιώσεις. Δεν παρατηρήθηκαν νευρώνες με υποξικού/ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις ή απόπτωση. Δεν παρατηρήθηκε φλεγμονή, μικροθρόμβοι, στοιχεία νεοπλασίας ή κακοήθειας.
Στόμα-λαιμός: Δεν υπήρχαν κακώσεις ή παθολογοανατομικές αλλοιώσεις μακροσκοπικά ορατές.
Θώρακας: Δεν υπήρχαν κακώσεις ή παθολογοανατομικές αλλοιώσεις μακροσκοπικά ορατές. Η θωρακική αορτή παρουσίαζε ήπιες αθηρωματικές αλλοιώσεις.
Οισοφάγος: Δεν υπήρχαν κακώσεις ή παθολογοανατομικές αλλοιώσεις μακροσκοπικά ορατές.
Λάρυγγας – Τραχεία: Δεν υπήρχαν κακώσεις ή παθολογοανατομικές αλλοιώσεις μακροσκοπικά ορατές. Το υοειδές οστούν ήταν ακέραιο.
Πνεύμονες: Ήταν εμφυσηματικοί και κατά τόπους με ερυρθά ηπάτωση. Από τις διατομές του πνευμονικού παρεγχύματος υπήρχε εκροή ποσότητας αφρώδους οροαιματηρού υγρού (εικόνα πμευνομικού οιδήματος και συμφόρησης). Ιστολογικά, στις τομές από τους πνεύμονες, παρατηρήθηκαν εκτεταμένες περιοχές με διάχυτες ενδοκυψελικές υαλοειδείς μεμβράνες, έντονο οίδημα, υπερπλασία πνευμονοκυττάρων, άτυπα και υπερπλαστικά ενδοκυψελιδικά μακροφάγα, λεμφοκυτταρική φλεγμονή στα κυψελιδικά τοιχώματα, πάχυνση των κυψελιδικών τοιχωμάτων και μικροθρόμβοι καθώς και περιοχές οργάνωσης της φλεγμονής περίξ και συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αεραγωγών όπου παρατηρήθηκε εκτεταμένη συνοδός ίνωση και υπερπλασία λείων μυϊκών κυττάρων των αεραγωγών, εκτεταμένη ίνωση κυψελιδικών διαφραγματίων, αλλά και εστίες λεγόμενης «bronchopulmonary dysplasia». Θρόμβωση σε μεγάλα σχετικά αγγεία παρατηρήθηκε επίσης. Σημειώθηκαν περιοχές υπερέκπτυξης κυψελίδων. Δεν υπήρχε κακοήθεια. Η εικόνα από την ιστολογική εξέταση των πνευμόνων ήταν αυτή της διάχυτης πνευμονίας/πνεμονίτιδας με χαρακτήρες τόσο οξείας πνευμονικής βλάβης (acute lung injury – υαλοειδείς μεμβράνες), όσο και οργανούμενης πνευμονικής βλάβης/πνευμονίας (organising lung injury / organising pneumonia), συμβατής με πνευμονία/πνευμονίτιδα από λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 (COVID-19).
Καρδιά: Το βάρος ήταν 360 γραμμάρια. Οι στεφανιαίες αρτηρίες παρουσίαζαν ήπιες αθηρωματικές αλλοιώσεις, που κατά τόπους προκαλούσαν στένωση άνω του 25% του αυλού τους. Ιστολογικά, στις τομές από το μυοκάρδιο δεν παρατηρήθηκε σημαντική αθηροσκλήρυνση στα στεφανιαία αγγεία που συμπεριλαμβάνονται στις τομές. Δεν παρατηρήθηκε εικόνα οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου, ευρήματα δηλωτικά υποκείμενης μυοκαρδιοπάθειας, ή φλεγμονή που να δικαιολογεί διάγνωση ενδοκαρδίτιδας, μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας. Δεν παρατηρήθηκαν επίσης κοκκιώματα ή εναπόθεση αμυλοειδούς. Παρατηρήθηκε κατά τόπους διάμεσο οίδημα και ινιδοειδής ενδοθηλιακή νέκρωση σε μικρούς διατιτραίνοντες κλάδους και μικροθρόμβοι. Τα ευρήματα της ινιδοειδούς ενδοθηλιακής νέκρωσης σε μικρούς διατιτραίνοντες κλάδους στο μυοκάρδιο και μικροθρόμβων ήταν συμβατά με συστηματική ανοσολογική/φλεγμονώδη αντίδραση (systemic immune / inflammatory response), και παρατηρούνται συχνά σε θανάτους από λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 (COVID-19).
Κοιλία: Δεν υπήρχαν κακώσεις ή παθολογοανατομικές αλλοιώσεις μακροσκοπικά ορατές. Η κοιλιακή αορτή παρουσίαζε ήπιες αθηρωματικές αλλοιώσεις.
Στόχος: κενός
Ήπαρ: συμπεφορημένο. Ιστολογικά, στην τομή στο ήπαρ παρατηρήθηκε συμφόρηση των κολποειδών και πολύ εστιακά στεάτωση. Δεν παρατηρήθηκαν μικροθρόμβοι. Τα κύτταρα Kupffer (ηπατικά μακροφάγα) ήταν ενεργοποιημένα. Δεν υπήρχε σημαντική ίνωση, νεοπλασία ή κακοήθεια. Το εύρημα της ενεργοποίησης κυττάρων Kupffer είναι συμβατό με συστηματική ανοσολογική/φλεγμονώδη αντίδραση (systemic immune / inflammatory response) και παρατηρείται συχνά σε θανάτους από λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 (COVID-19).
Σπλήν: συμπεφορημένος. Ιστολογικά, στην τομή από τον σπλήνα, παρατηρήθηκε ατροφία του λευκού πολφού και αύξηση του αριθμού των μακροφάγων. Τα είναι συμβατά με συστηματική φλεγμονώδη αντίδραση (systemic inflammatory response) και παρατηρούνται συχνά σε θανάτους από λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 (COVID-19).
Πάγκρεας: Δεν υπήρχαν κακώσεις ή παθολογοανατομικές αλλοιώσεις μακροσκοπικά ορατές.
Έντερο (λεπτό-παχύ): Δεν υπήρχαν κακώσεις ή παθολογοανατομικές αλλοιώσεις μακροσκοπικά ορατές.
Νεφρά: συμπεφορημένα. Ιστολογικά, στις τομές, δεν παρατηρήθηκαν ουσιώδεις αλλοιώσεις.
Ουροδόχος κύστη: κενή.
Από τα λοιπά όργανα και το λοιπό μυοσκελετικό σύστημα, ουδεμία κάκωση ή παθολογοανατομική αλλοίωση μακροσκοπικώς ορατή παρατηρήθηκε.
Από τις εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στα τεκμήρια που είχαν παραληφθεί (ιστοτεμάχια οργάνων), παρατηρήθηκαν τα εξής:
(α) Η παθολογοανατομική εξέταση των δειγμάτων από τον πνεύμονα ανέδειξε ευρήματα διάχυτης πνευμονίας/πνευμονίτιδας με χαρακτήρες τόσο οξείας πνευμονικής βλάβης (acute lung injury – υαλοειδείς μεμβράνες), όσο και οργανούμενης πνευμονικής βλάβης /πνευμονίας (organising lung injury / organising pneumonia), συμβατής με πνευμονία / πνευμονίτιδα από λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 (COVID-19).
(β) Ευρήματα συμβατά με συστηματική ανοσολογική/φλεγμονώδη αντίδραση (systemic immune / inflammatory response), τα οποία παρατηρούνται συχνά σε θανάτους από λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 (COVID-19), διαπιστώθηκαν επίσης κατά την παθολογοανατομική εξέταση των δειγμάτων από το μυοκάρδιο, το ήπαρ και τον σπλήνα.
(γ) Δεδομένου ότι δεν διαπιστώθηκαν κακώσεις στις οποίες θα μπορούσε να αποδοθεί ο θάνατος, δεδομένου του αναφερόμενου ιστορικού λοίμωξης από SARS-CoV-2 (COVID-19) και δεδομένων των ευρημάτων από την παθολογοανατομική εξέταση, το εύλογο συμπέρασμα είναι ο θάνατος να αποδοθεί σε λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 (COVID-19), εκδηλούμενης με διάχυτη πνευμονία/πνευμονίτιδα με χαρακτήρες τόσο οξείας πνευμονικής βλάβης (acute lung injury – υαλοειδής μεμβράνες), όσο και οργανούμενης πνευμονικής βλάβης / πνευμονίας (organising lung injury / organising pneumonia).
6.9. Στην ιατροδικαστική έκθεση επισυνάπτεται η έκθεση παθολογοανατομικής ιατροδικαστικής γνωμοδότησης που ετοιμάστηκε από τον Δρ. Ανδρέα Μαρνερίδη, ο οποίος κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα, σχετικά με την αιτία θανάτου, συντάσσοντας την σχετική έκθεση την 23.02.2022.
6.10. Την 29.07.2024 η Αν. Λοχ.292 Έλενα Χατζηγιάννη, με επιστολή της, ενημέρωσε πως οι εξετάσεις για τον θάνατο αυτό συμπληρώθηκαν, αποστέλλοντας συνοπτική έκθεση του Αστ.1574 και την ιατροδικαστική έκθεση.
7. Τα γεγονότα που δεν αμφισβητούνται συνιστούν και ευρήματα του Δικαστηρίου.
8. Με βάση την ενώπιον μου μαρτυρία, ο θάνατος της ΣΒΕΤΛΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ επισυνέβη την 13.08.2021 από παθολογικά αίτια.
9. Ειδικότερα, στη βάση των προαναφερόμενων, μπορώ να καταλήξω, με επαρκή βεβαιότητα, ότι ο θάνατος της αποβιωσάσης επήλθε από παθολογικά αίτια, ήτοι από λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 (COVID-19), εκδηλούμενης με διάχυτη πνευμονία/πνευμονίτιδα με χαρακτήρες τόσο οξείας πνευμονικής βλάβης (acute lung injury – υαλοειδής μεμβράνες), όσο και οργανούμενης πνευμονικής βλάβης / πνευμονίας (organising lung injury / organising pneumonia).
10. Δεν υπάρχει μαρτυρία με βάση την οποία να προκύπτει πως στον θάνατό της έχουν συμβάλει θετικά συγκεκριμένες ενέργειες, πράξεις ή παραλείψεις, της ιδίας (αυτοκτονία) ή τρίτων, ή ότι ο θάνατος θα μπορούσε να αποτραπεί με συγκεκριμένες ενέργειες τρίτων, η παράλειψη των οποίων, υπό τις ίδιες περιστάσεις, να έχει συμβάλει καθοριστικά στο αποτέλεσμα, κατά τρόπο που να αφήνει το ενδεχόμενο να εκληφθεί πως εμφιλοχώρησε εγκληματική ενέργεια.
11. Καταλήγω και αποτελεί ΠΟΡΙΣΜΑ μου ότι: Ο θάνατος της ΣΒΕΛΤΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, τέως από την Πάφο, αρ. ταυτότητας: [], με ημερομηνία γέννησης την [], που έλαβε χώρα την 13.08.2021 και διαπιστώθηκε ιατρικά ώρα 10:13:12 στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, προκλήθηκε από: από παθολογικά αίτια, ειδικότερα από λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 (COVID-19), εκδηλούμενης με διάχυτη πνευμονία/πνευμονίτιδα με χαρακτήρες τόσο οξείας πνευμονικής βλάβης (acute lung injury – υαλοειδής μεμβράνες), όσο και οργανούμενης πνευμονικής βλάβης / πνευμονίας (organising lung injury / organising pneumonia).
(Υπ.) …………………………
Χρ. Μίτλεττον, Ε.Δ.,
Θανατική Ανακρίτρια
Πιστό Αντίγραφο
Πρωτοκολλητής.
cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο