
ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΦΟΥ
ΕΝΩΠΙΟΝ: Χρ. Μίτλεττον, Ε.Δ.
Υπόθεση αρ. 6150/2024
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΦΟΥ
v.
J. N. T.
__________________________
Ημερομηνία: 20 Φεβρουαρίου 2025
Εμφανίσεις:
Σ. Παπαλαζάρου (κα), για την Κατηγορούσα Αρχή
Γ. Παπασάββα (κα), για τον Κατηγορούμενο/η
Κατηγορούμενος: παρών
ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΟΙΝΗΣ
(ex tempore)
1. J. N. T., κατόπιν της δικής σου ομολογίας ενοχής, το Δικαστήριο θα πρέπει να επιβάλει ποινές, σε δύο κατηγορίες επί του κατηγορητηρίου:
2η Κατηγορία και 3η Κατηγορία: Ότι την 23.12.2024, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Πάφου, εν γνώση σου και δολίως, έθεσες σε κυκλοφορία το πλαστό έγγραφο τα στοιχεία του οποίου αναφέρονται, παρουσιάζοντάς το στον Α/Αστ.1711 Σ. Καραολή, και παριστάνοντας ψευδώς πως είσαι ο J. T. M. από τη Γαλλία, ενώ στην πραγματικότητα είσαι πρόσωπο με διαφορετικό ονοματεπώνυμο και είσαι από το Κογκό.
2. Η κυκλοφορία πλαστού εγγράφου και η πλαστοπροσωπία είναι ποινικά αδικήματα με βάση τον περί Ποινικού Κώδικα Νόμο Κεφ.154, ο οποίος προβλέπει και ποινές.
3. Οι ποινές που επιβάλλει το Δικαστήριο πρέπει να είναι ανάλογες με τη σοβαρότητα των αδικημάτων που διαπράχθηκαν.
4. Σε αυτήν την περίπτωση, δόθηκε συγκατάθεση για τη συνοπτική εκδίκαση της υπόθεσης. Γιατί για το αδίκημα της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου του άρθρου 339 ΠΚ, η προβλεπόμενη ποινή είναι φυλάκιση μέχρι δέκα χρόνια, και η μέγιστη ποινή φυλάκισης που μπορεί να επιβάλει το Δικαστήριο περιορίζεται, εδώ, στα όρια της δικαιοδοσίας του, και μπορεί να είναι μέχρι και πέντε χρόνια. Για το αδίκημα της πλαστοπροσωπίας του άρθρου 360 ΠΚ, η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβάλει το Δικαστήριο είναι η ποινή για τα πλημμελήματα του άρθρου 35 ΠΚ, δηλαδή φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια ή και χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €2.562.90. Με βάση το άρθρο 29 ΠΚ, το Δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ποινή φυλάκισης λιγότερου χρόνου ή αντί ποινής φυλάκισης, να επιβάλει χρηματική ποινή.
5. Αναφέρονται οι ποινές που προβλέπονται στον νόμο για να καταστεί κατανοητό πως τα αδικήματα που διαπράχθηκαν είναι σοβαρά. Το να εξασφαλίζει και να θέτει σε κυκλοφορία κάποιος, παρουσιάζοντας σε μέλος της Αστυνομίας επιφορτισμένο με σχετικά καθήκοντα, πλαστό έγγραφο άλλου Κράτους, που είναι διεθνές έγγραφο αναγνώρισης για να δίδει τη δυνατότητα στους πολίτες του για ταυτοποίηση και για χρήση της ιθαγένειάς του, και για ασφαλή διακίνηση σε χώρες, παριστάνοντας πως είναι κάποιος άλλος, ενέχει το στοιχείο της κρατικής εξαπάτησης. Ο κίνδυνος αντανακλάται σε διεθνές επίπεδο, στη διακρατική συνεργασία, ενώ τίθεται σε ευθεία αμφισβήτηση η αξιοπιστία των κυβερνητικών και διεθνών μηχανισμών ελέγχου. Επειδή η θέση σε κυκλοφορία τέτοιων εγγράφων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην ασφάλεια, την τάξη και την εμπιστοσύνη στις διεθνείς σχέσεις, αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα.
6. Ο χαρακτηρισμός ενός αδικήματος ως σοβαρού βεβαίως δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το ανώτατο όριο της ποινής που μπορεί να επιβληθεί με βάση τον νόμο. Εκείνος είναι ένας σημαντικός δείκτης της σοβαρότητας. Κάθε αδίκημα έχει τη δική του κλίμακα έντασης[1]. Σε μεγάλο βαθμό, η ταξινόμηση του αδικήματος σε επίπεδο σοβαρότητας εξαρτάται και από το σύνολο των περιστάσεων που περιβάλλουν τη διάπραξή του από το συγκεκριμένο πρόσωπο, στη συγκεκριμένη περίπτωση (culpability), καθώς και από το μέγεθος της βλάβης που προκλήθηκε ή κινδύνευσε να προκληθεί από την παραβατική συμπεριφορά σε πραγματικό επίπεδο (harm)[2]. Το Δικαστήριο, αφού ταξινομήσει τα αδικήματα ως προς το επίπεδο σοβαρότητάς τους σε πραγματικό χρόνο, προβαίνει στην επιμέτρηση της ποινής, συναρτώντας την με τα γεγονότα της υπόθεσης αλλά και τις προσωπικές συνθήκες του Κατηγορούμενου, για να καταλήξει στο είδος και έπειτα στην έκταση της ποινής που αρμόζει στην περίπτωση[3]. Σε αυτό το πλαίσιο, δυνατόν να υπάρχουν οι παράγοντες που επιδρούν ελαφρυντικά, αλλά και οι παράγοντες που, ενεργώντας επιβαρυντικά, εμποδίζουν την περαιτέρω έκπτωση στην ποινή ή την αυξάνουν. Το βάρος που δίδεται σε κάθε ελαφρυντικό ή επιβαρυντικό παράγοντα δεν είναι το ίδιο σε κάθε υπόθεση ή σταθερό. Η επιμέτρηση δεν γίνεται με αυστηρά ή ακριβή μαθηματικά κριτήρια, αλλά γίνεται με γνώμονα την αναλογικότητα, η προσέγγιση της οποίας θα πρέπει να γίνεται με διαφανή τρόπο. Η εξατομίκευση της ποινής δεν μπορεί να εξουδετερώνει οποιουσδήποτε από τους σκοπούς της ποινής[4], αλλά και οι σκοποί της ποινής, κατά την επιβολή της, δεν θα πρέπει να αποσυνδέονται από την πραγματική διάσταση της εγκληματικότητας στην κάθε συγκεκριμένη περίπτωση. Στα ανώτατα επίπεδα ποινής καταλήγει να κινείται το Δικαστήριο συνηθέστερα όταν η φύση του εγκλήματος είναι τέτοια, ώστε να επιβάλλει εξαιρετικά μέτρα αποτροπής, χάριν της προστασίας του κοινωνικού συνόλου, και παράλληλα το ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου είναι βεβαρημένο[5]. Γίνεται πάντοτε προσπάθεια αποφυγής της ποινής φυλάκισης, όπου δεν είναι απολύτως αναγκαία. Όπου είναι απολύτως αναγκαία, η έκτασή της περιορίζεται όσο το δυνατόν για να εξυπηρετηθούν οι σκοποί για τους οποίους επιβάλλεται.
7. Με βάση τα γεγονότα που εκτέθηκαν: Την 23.12.2024 παρουσιάστηκες στον διαβατηριακό έλεγχο που διενεργούσε ο Α/Αστ.1711 στο αεροδρόμιο Πάφου, για να αναχωρήσεις για το εξωτερικό. Εκεί παρουσίασες την αναφερόμενη στις κατηγορίες Γαλλική ταυτότητα. Εκ πρώτης όψεως, διαπιστώθηκε πως ήταν πλαστή, αφού είχε αφαιρεθεί το «laminate» και υπήρχε παρέμβαση σε αυτό, ενώ το υδατογράφημα δεν ανταποκρίνονταν κανονικά. Αργότερα, ανακρινόμενος στο γραφείο αναχωρήσεων, παραδέχθηκες πως πρόκειται για πλαστό έγγραφο, ότι τα πραγματικά σου στοιχεία είναι άλλα από τα αναγραφόμενα στο πλαστό δελτίο, αναφέροντας ότι είσαι στην Κύπρο ως αιτητής πολιτικού ασύλου, δεδομένα που εξακριβώθηκαν. Κατά την ανακριτική σου κατάθεση, παραδέχθηκες. Ανέφερες πως την ταυτότητα την είχες αγοράσει από άτομο που δεν γνωρίζεις, καταβάλλοντάς του €1.000. Σχετικά με τα γεγονότα αυτά, έχει σημασία πως μπήκες στη διαδικασία να εξασφαλίσεις αυτό το πλαστό έγγραφο που ήταν έγγραφο ενός άλλου Κράτους. Παρουσιάστηκε ως έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο στο αεροδρόμιο Πάφου, σε σημείο ελέγχου των ταξιδιωτικών εγγράφων, από όπου επιχείρησες, με την χρήση του, να ταξιδέψεις. Δεν κατείχες πολλαπλά πλαστά έγγραφα και δεν προέβης σε άλλες ενέργειες γενικά για να ενισχύσεις την προσπάθειά σου να παραστήσεις άλλο πρόσωπο. Δεν υπήρχε επίδραση στη ζωή και την προσωπικότητα άλλου ατόμου. Δεν κατέστη γνωστός ο ακριβής τρόπος με τον οποίο εξασφάλισες το πλαστό έγγραφο, αλλά δεν ήταν και κατασκευασμένο με τρόπο ώστε να έχει πιθανότητες να περάσει το επίπεδο ασφαλείας του Αεροδρομίου. Αν και η ενέργειά σου να εξασφαλίσεις και να χρησιμοποιήσεις το πλαστό έγγραφο δεν ήταν στιγμιαία, δεν έχεις κάποια οργανωμένη ή επικίνδυνη εγκληματική δράση ή κάποιον ηγετικό ρόλο σε εγκληματική δραστηριότητα. Προέβης σε αυτήν την ενέργεια για λόγους που έχουν να κάνουν με την προσπάθειά σου να εξεύρεις έναν τόπο για καλύτερη ζωή. Έθεσες γι’ αυτό και τον εαυτό σου σε κίνδυνο, ενώ δαπάνησες και τα χρήματα που συγκέντρωσες από την εργασία σου. Η βλάβη θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε επίπεδο που να αντικατοπτρίζει την αναστάτωση που προκλήθηκε από τον τρόπο που ενήργησες στον χώρο του Αεροδρομίου, σε συνάρτηση με την από μέρους σου αμφισβήτηση της ικανότητας των Κυπριακών Αρχών να εντοπίσουν την πλαστότητα. Ανακόπηκε οποιαδήποτε περαιτέρω βλάβη, εφόσον εντοπίστηκε η πλαστότητα. Όλα τα προαναφερόμενα μαζί οδηγούν το Δικαστήριο να ταξινομήσει τα αδικήματα που διέπραξες σε ένα επίπεδο έντασης ή σοβαρότητας χαμηλό, για τους σκοπούς της διαδικασίας.
8. Εκκινώντας την επιμέτρηση από τους 30 μήνες φυλάκισης για το αδίκημα της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, και από τους έξι μήνες φυλάκισης για το αδίκημα της πλαστοπροσωπίας, επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη πρόσθετοι παράγοντες, διατηρούμενης της δυνατότητας του Δικαστηρίου να επιβάλει οποιαδήποτε άλλη ποινή. Παράγοντες που είτε περιλαμβάνονται στη σύσταση των αδικημάτων είτε λήφθηκαν υπόψη για σκοπούς ταξινόμησης του αδικήματος σε επίπεδο σοβαρότητας δεν μπορούν να προσμετρήσουν διπλά. Δεν έχουν κατ’ ανάγκη όλα όσα λαμβάνονται υπόψη αυτοτελή επίδραση στην ποινή:
8.1. Λαμβάνεται υπόψη η συνεργασία σου με την Αστυνομία, σε συνάρτηση με τις περιστάσεις υπό τις οποίες υπήρξε και τις δυνατότητες ή τις επιλογές που είχες, μαζί με την απολογία σου και τη μεταμέλειά σου.
8.2. Στα αδικήματα που είναι σοβαρά και παράλληλα παρουσιάζουν έξαρση και ανησυχητικές διαστάσεις, όπως ακόμα είναι και τα αδικήματα κυκλοφορίας πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων με σκοπό την πλαστοπροσωπία κατά τον έλεγχο στα αεροδρόμια, ιδίως από αλλοδαπούς, υπερέχει η ανάγκη της αποτροπής. Έτσι, το λευκό ποινικό μητρώο, ως μετριαστικός παράγοντας, είναι ήσσονος σημασίας[6]. Λαμβάνεται εν πάση περιπτώσει υπόψη, προς όφελός σου, στον βαθμό που μπορεί να ληφθεί, το γεγονός πως δεν έχουν προσφερθεί προηγούμενες καταδίκες εναντίον σου και γενικότερα δεν έχεις εγκληματικές δραστηριότητες.
8.3. Λαμβάνονται επίσης υπόψη, στον βαθμό που μπορούν να ληφθούν υπόψη, οι προσωπικές σου συνθήκες, όπως έχουν εκτεθεί στην Έκθεση του Γραφείου Ευημερίας και από τη συνήγορό σου. Είσαι ηλικίας 31 ετών σήμερα. Κατάγεται από το Κογκό και προέρχεσαι από πολυμελή οικογένεια. Έχεις πέντε αδέλφια, είσαι ο μικρότερος. Ο πατέρας σου εργάζονταν σε βενζινάδικο και η μητέρα σου ήταν πλανοδιοπώλης. Απεβίωσαν οι γονείς σου, όταν ήσουν σε νεαρή ηλικία, σας φρόντιζε η γιαγιά σου. Δεν ολοκλήρωσες τη φοίτησή σου σε σχολείο. Αντιμετωπίσατε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Εργάστηκες κι εσύ ως πλανοδιοπώλης στη χώρα σου, για λίγο καιρό. Αναγκάστηκες να φύγεις από τη χώρα σου, σύμφωνα με όσα ανέφερες λόγω διακινδύνευσης της ζωής σου. Τα τελευταία χρόνια εργαζόσουν στην Κύπρο σε ξενοδοχείο ως βοηθός μπάρμαν. Στην Κύπρο, δεν ήθελες να παραμείνεις λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι αιτητές πολιτικού ασύλου.
8.4. Τέλος, λαμβάνεται υπόψη, προς όφελός σου, η παραδοχή σου στο Δικαστήριο, που ήταν άμεση[7] και ως τέτοια επιδρά δραστικά στην ποινή.
9. Λόγω της αντικειμενικής σοβαρότητας των αδικημάτων, η μόνη ποινή που αρμόζει κατ’ είδος είναι η ποινή φυλάκισης. Όσα μπορούν να ασκήσουν ελαφρυντική επίδραση, την ασκούν όσον αφορά την έκταση της ποινής.
10. Η πλαστοπροσωπία είχε διαπραχθεί δι’ αυτής της επίδειξης και κυκλοφορίας του πλαστού εγγράφου, δηλωτικού της ταυτότητας, γι’ αυτό θα επιβληθεί ποινή μόνο στην κατηγορία που αφορά την κυκλοφορία πλαστού εγγράφου.
11. Επιβάλλονται οι ακόλουθες ποινές:
2η Κατηγορία [Κυκλοφορία πλαστού δελτίου ταυτότητας, άρθρα 337, 339 ΠΚ]: Ποινή φυλάκισης 12 μηνών.
3η Κατηγορία [Πλαστοπροσωπία, άρθρο 360 ΠΚ]: Λόγω της επιβολής ποινής στην 2η Κατηγορία και της συνάρτησης των γεγονότων, καμία επιπλέον ποινή.
12. Δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος αναστολής της εκτέλεσης της ποινής φυλάκισης, υπό τις περιστάσεις της υπόθεσης. Να εκτελεστεί άμεσα.
13. Ο χρόνος που ο Κατηγορούμενος ήδη τέλεσε υπό κράτηση, για τους σκοπούς αυτής της υπόθεσης, από την 27.12.2024, να προσμετρήσει στον χρόνο φυλάκισης.
14. Οδηγίες διαχείρισης τεκμηρίων προς την Κατηγορούσα Αρχή:
§ Το πλαστό δελτίο ταυτότητας να κατασχεθεί και να καταστραφεί.
(Υπ.) ……………………….
Χρ. Μίτλεττον, Ε.Δ.
Πιστό Αντίγραφο
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΗΤΗΣ
[1] Γενικός Εισαγγελέας v. Κυριάκου (2008) 2 ΑΑΔ 562, Ιακώβου ν. Αστυνομίας, ΠΕ 159/2024, 08.11.2024.
[2] Γιαννακού ν. Δημοκρατία, ΠΕ 235/2023, 19.07.2024, Μιχαηλίδης v. Δημοκρατίας (1991) 2 ΑΑΔ 391, Δημοκρατία v. Κυριάκου κ.ά. (1990) 2 ΑΑΔ 264.
[3] Δημοκρατία ν. Κυριάκου (1990) 2 ΑΑΔ 264, Souilmi v. Αστυνομίας (1992) 2 ΑΑΔ 248, Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ν. Πέτρου (1993) 2 ΑΑΔ 9, Λαζάρου ν. Δημοκρατίας (1992) 2 ΑΑΔ 129, Λεβέντης ν. Αστυνομίας (1999) 2 ΑΑΔ 632, Βραχίμης ν. Αστυνομίας (2000) 2 ΑΑΔ 527, Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ν. Γεωργίου, ΠΕ 86/2021, 15.02.2022, ECLI:CY:AD:2022:B64, και άλλες.
[4] Θεοχάρους ν. Αστυνομίας (2008) 2 ΑΑΔ 575.
[5] Pernell Geoffrey Michael John v. Κυπριακής Δημοκρατίας (Αρ. 2) (1998) 2 ΑΑΔ 417, Antoniou v. Police (1983) 2 CLR 319.
[6] Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ν. Χρύσανθου Μονιάτη (2000) 2 ΑΑΔ 553.
[7] Γενικός Εισαγγελέας ν. Ελευθερίου, ΠΕ 46/2023, 16.07.2024, M.C.T. ν. Δημοκρατίας, ΠΕ 222/20, 14.10.2022, ECLI:CY:AD:2022:B386, Θεοδώρου ν. Δημοκρατίας, ΠΕ 208/18, 27.11.2019, Χαρτούπαλλος ν. Δημοκρατίας (2002) 2 ΑΑΔ 28.
cylaw.org: Από το ΚΙΝOΠ/CyLii για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο